Rapsolje – kosmetiske egenskaper

Rapsolje er den tredje mest populære vegetabilske oljen i verden. Det er Japanerne og Kanadierne som bruker den oftest, og Amerikanerne og Meksikanerne stiller i andre gruppe av de mest ivrige brukerne. Derimot blir ikke rapsoljen utelukkende brukt til matlaging, den er også nyttig innen kroppspleie fordi den beskytter og gjenoppbygger håret og hodebunnen. Den kan brukes alene eller i kombinasjon med andre oljer og produkter som finnes i alle kjøkken. Hvilke kosmetiske egenskaper har rapsolje, og hvordan påvirker den håret og hodebunnen? Hvilke rapsolje er best å velge?

Rapsolje – egenskaper

Som navnet forteller er rapsoljen presset fra rapsfrø, som inneholder opp til 45% fettsyrer. Siden de originale variantene av denne planten inneholder vesentlige mengder skadelig eurylsyre er det kun enkelte typer som brukes nå om dagen. I mange land blir rapsoljen brukt på mange måter på kjøkkenet, spesielt til steking og baking. Dessverre brukes raffinerte produkter til dette formålet, som tross høyt kokepunkt ikke har gode helsebringende egenskaper. På grunn av dette er det mye bedre å velge en kaldpresset rapsolje, men den må ikke utsettes for varmebehandling under matlagingen.

Rapsolje – sammensetning og kosmetiske egenskaper

Den omfattende bruken av rapsolje kommer som resultat av den berikede og sunne sammensetningen i den. De umettede fettsyrene den inneholder gir oss verdifulle fuktighetsgivende egenskaper som forbedrer tilstanden på hodebunnen. På grunn av den lettvektige konsistensen penetrerer rapsoljen enkelt inn i hårstrukturen, og mykgjør og gjenoppretter det vakre utseendet på hårstråene.

Rapsolje har en gjenoppbyggende og beskyttende effekt på håret, som er grunnen til at den blant andre oljer fungerer bra til å motvirke splitte tupper. Den har slike fantastiske egenskaper fordi den inneholder plantesterol, vitamin E og proteiner. Plantesteroler fremmer gjenoppbygging av skadde celler; vitamin E motvirker ytteligere skader, og proteinet hjelper alle som prøver å holde håret i god tilstand.

I tillegg inneholder rapsoljen en lav konsentrasjon av mettet fett og høye konsentrasjoner av monoumettede fettsyrer, som gjør det til et effektivt virkemiddel i den daglige hårpleien. Populariteten av den økte takket være den lave prisen og lettvint tilgjengelighet.

Rapsfrøolje – påvirkning på hår og hodebunn

Rapsolje har fuktighetsgivende egenskaper, som er grunnen til at den fungerer bra som pleie for tørr hud. Fordi lukten av rapsfrøolje ikke passer for alle kan den blandes med lavendelolje, roseolje eller sandeltreolje. Oljemiksturen bør oppbevares i en lukket flaske og brukes etter bad eller dusj.

Uraffinert extra-virgin rapsfrøolje forbedrer tilstanden på hodebunnen og fremmer økt hårvekst. Bare et par dråper av den er nok til å effektivt tilføre fuktighet til hodebunnen. Rapsfrøolje kombinert med andre ingredienser kan utgjøre en fuktighetsgivende og gjenoppbyggende maske. Masken motvirker hårtap, overflødig tørrhet og splitte tupper og gjenoppretter hårets naturlige glød.

Hvilken rapsfrøolje er best å velge?

Når man velger rapsfrøolje bør man være på utkikk etter et produkt av høy kvalitet som vil gi høyest mulig næringsverdi. Derfor er det verdt å lese etiketten ved kjøp, så man velger en organisk, kaldpresset rapsfrøolje. Disse typene naturlige produkter er mer og mer tilgjengelige både på nettbutikker og sunnkost, men også i større matbutikker.

Rapsfrøolje – oppsummering

Innen hårpleie blir rapsfrøolje brukt mer og mer. Vanligvis gir slike behandlinger forventet resultat, men ikke alltid. Dette er fordi naturlige produkter kan tynge ned håret og redusere formbarheten under styling.

Rapsfrøolje tilfører fuktighet til håret og forhindrer ukontrollert krølling, og den er samtidig enkelt tilgjengelig og relativt billig. Du kan blande den med varmt vann og helle den på sprayflaske, som gjør den enklere å bruke.

Rapsfrøolje har mange egenskaper som ikke bare forbedrer utseendet og tilstanden på håret, men som også positivt påvirker helsen vår. Virgin-olje av høy kvalitet som presses fra organiske frø kan brukes regelmessig og i lange tidsperioder uten at du trenger å bekymre deg om bivirkninger. Derimot bør den kun inntas i moderate mengder, fordi overflødig bruk kan føre til uønskede bivirkninger.

I tillegg løser rapsfrøoljer problemer relatert til stivhet i ledd og inflammasjon, og støtter behandlinger av astma og organsykdommer.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *