Hvordan tar man vare på grått hår?

Begynnelsen av gråningsprossesen i håret avhenger av genetiske faktorer, men kan også aksellereres av stress og sykdommer, som for eksempel kronisk vitamin B12-mangel eller problemer med skjoldbruskkjertelen. Gråning av håret etter fylte 30 år anses som vanlig, men om sølvtrådene dukker opp i håret tidligere er det et symptom på prematur gråning av håret. Uansett når og hvorfor vi begynner å få grå hår, kan framtoningen av disse hårene endres på flere måter. Hvordan tar man vare på grått hår, og når begynner man med skikkelige behandlinger?

Grått hår – egenskaper

Grått har en annen struktur enn vanlig farget hår: det er ofte tørrere, noen ganger tykkere eller tynnere enn hår med pigment, og kan i kontrast til pigmenthår også begynne å krølle seg.

Grått hår – når begynner behandlingen?

Så lenge håret ditt består av mindre enn 10-15% grå hårstrå trenger du ikke endre vanene dine. Pleien av grått hår blir nødvendig når mengden av dem overgår 60-70% av hele hodet, da bør pleiemetodene endres på. Om det grå håret er tykt og tørt bør du bruke fuktighetsgivende ingredienser med mykgjørende egenskaper. En gang i blant er det verdt å bruke en sjampo eller balsam for å motvirke gulning av håret, som lar deg unngå dårlig utseende og blå refleksjoner. Velg produkter for hårtypen din hver dag og vask håret med grå hårsjampo en gang i måneden.

Hvordan tar man vare på grått hår?

Endre hårfrisyre

Om du har mer enn 30% grått hår og ikke ønsker å fargebehandle det, kan du vurdere å endre hårfrisyre. I dette tilfellet vil ikke langt hår se så imponerende ut, så da er det kanskje lurt å klippe seg kort til en bob eller pixie-cut.

Øk volumet

Med alderen blir håret tynnere og faller ut, så det er verdt å prøve å tilføre volum. For å gjøre dette kan du massere hodebunnen før hver vask. Takket være dette vil du kunne øke blodsirkulasjonen og løfte håret ved røttene.

2-i-1 sjampoer har en tendens til å overbelaste tynt hår, og disse bør derfor unngås. Istedenfor kan du prøve ut lette masker og mousser. Den hårløftende effekten kan også oppnås om du vasker hodebunnen med en blanding av sjampo og hvit leire. I tillegg vil ølskyller også øke volumet i håret ditt. For å lage en slik ølskyll trenger du bare å blande lyst lettøl med vann (1:1 deler) og helle det over håret.

Ta tilbake noen år

Håret blir grått fordi det mister pigment som tidligere ga det farge. På grunn av dette blir hårstrået hult, stivt og lettere skadet. For å styrke håret og gjøre det mer fleksibelt er det verdt å bruke en hjemmelaget hårmaske i håret en gang i uken. For å forberede den bare blander du kokosolje (2 spiseskjeer) med rosmarinolje (5 dråper) og eggeplomme, for så å smøre blandingen i håret og surre inn hodet med folie og et varmt håndkle. Masken skal vaskes av etter 30 minutter.

Tilfør masse fuktighet

Grått hår taper fuktighet raskere og både knekker og faller ut. For å forhindre dette må du gjenoppbygge det. Den beste gjenoppbyggingsmetoden består av bruk av oljer, som kan gjøre at håret gjenfinner glansen og blir mer elastisk. Fuktighetsgivende egenskaper er spesielt kraftige i jojobaolje, arganolje og amlaolje (Fra det Indiske Stikkelsbæret). Oljingen av håret bør utføres 2-3 timer før du vasker hodebunnen eller dagen før. For å påføre drypper du en liten mengde olje på fingertuppene og masserer det gjennom (tørt eller litt fuktig) håret fra rot til spiss.

Gjenopprett fargen

Det er ikke tvang å farge grått hår, og for å bevise det har vi nevnt hårfrisyrer som passer håret best. På den andre siden er det ikke alle kvinner som ser eller føler seg komfortable ut med grått hår. Om du ser eller føler at sølvtrådene dine gjør deg eldre, er det bare å farge dem. Du bør huske på at grått hår ikke tåler fargestoffer like godt, så det er verdt å dra til en god frisør, spesielt første gangen; de kan velge en hårfarge som passer deg best og vil ta vare på håret med dypt fuktighetsgivende behandlinger.

I tillegg er det verdt å bruke proteintilskudd hver gang du vasker håret. Disse produktene tilfører fuktighet til håret og øker mykhet og glans. Kosmetiske produkter med sheasmør er spesielt viktige. Lillasjampoer vil hjelpe deg å oppnå naturlig fargeresultat. Slike produkter eliminerer gultoner og gir en kaldere fargegradering i håret ditt.

Om du har planer om å fargebehandle håret ditt bør du unngå semipermanente sjampoer. Grå hår kan kun dekkes over med en kraftig fargeoppløsning. I tillegg bør du sørge for å velge farger som er opp til to toner mørkere enn naturlig hår. Derimot kan du påføre et hint av fargen gjennom røttene dine om du har tenkt å slutte å farge det fullstendig, og du kan også bruke et produkt som er en tone lysere enn resten av håret.

I tillegg bør du stusse hårtuppene minst hver 6 uke. Tørre tupper er mye mer synlige når man har grått hår.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *